Prekyba vaismedžių ir vaiskrūmių sodinukais

busku medelynas

Kriaušės

Junska

Lietuvoje auginama kaip mėgėjiška ankstyva vasarinė kriaušių veislė, vertinama dėl labai anksti sunokstančių, gero skonio vaisių. Sukurta Bulgarijoje. Vaisiai prinoksta liepos pabaigoje – rugjūčio pradžioje, vartojami 10-15 dienų.

Vaisiai gražūs, smulkesni už vidutinius (70 – 80 g). Odelė plona, geltona, minkštimas gelsvai baltas, pusiau tirpstantis, sultingas, saldus, aromatingas, labai skanus, be granulių.

Veislė derlinga, šiek tiek pramečiuoja. Vidutiniškai ištverminga žiemą. Atspari rauplėms ir vaisių rudajam puviniui. Plačiau...

Vasarinė sviestinė

Plačiai paplitusi kaip ankstyva, stambius ir puikaus skonio vaisius vedanti lietuviška vasarinė kriaušių veislė. Vaisiai prinoksta rugpjūčio pabaigoje. Vartojami 2-3 savaites.

Vaisiai gražios išvaizdos, žalsvai geltoni, įsaulyje – raustelėję, stambūs ir labai stambūs (200-250 g). Minkštimas gelsvai baltas, tirpstantis, labai sultingas, saldus, ypač skanus.

Veislė derlinga, šiek tiek pramečiuoja. Ištverminga žiemą, atspari rauplėms, nelabai atspari rudajam vaisių puviniui. Plačiau...

Alka

Lietuviška vėlyva vasarinė kriaušių veislė, vertinama dėl geros prekinės kokybės vaisių ir gausaus derliaus. Vaisiai prinoksta rugsėjo pradžioje. Vartojami 2-3 savaites.

Vaisiai gražios išvaizdos, žalsvai geltoni, įsaulyje – su plytinio raudonumo dryželiais, stambesni už vidutinius (130-180 g), vienodo dydžio. Minkštimas gelsvai baltas, smulkiai grūdėtas, pusiau tirpstantis, sultingas, saldus, aromatingas, skanus.

Veislė dera gausiai, linkusi pramečiuoti (rekomenduojama retinti užuomazgas). Vidutiniškai ištverminga žiemą. Atspari rauplėms, lietingą vasarą pavieniai vaisiai gali sirgti ruduoju puviniu. Plačiau...

Alvita

Lietuviška rudeninė kriaušių veislė, sukurta A. Lukoševičiaus Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute. Vaisiai prinoksta rugsėjo viduryje, vartojami 30–35 dienas.

Vaisiai labai gražūs, skanūs, vidutinio dydžio, kūgio formos, vienodo dydžio, transportabilūs. Odelė žalsvai geltona, įsaulyje purpurinė. Minkštimas saldus, aromatingas, pusiau tirpstantis, granulių nedaug ir jos smulkios. Vartojami švieži ir perdirbti.

Vaismedžiai vidutinio augumo. Pradeda derėti maždaug 5-ais metais, dera pastoviai, derlingi. Gerai auga neįmirkusiose, derlingose, vidutinio sunkumo priemolio ir priesmėlio dirvose. Vainikas formuojamas aukštas ir retašakis.

Veislė atspari rauplėms ir rudajam puviniui, žiemą ištverminga. Žydi vidutiniškai anksti, kryžmadulkė, gerai apsidulkina su ‘Konferencinės’, ‘Patten’ ir kitų tuo pačiu metu žydinčių kriaušių veislių žiedadulkėmis.

Mramornaja

Lietuvoje paplitusi kaip vertinga rudeninė kriaušių veislė, išauginanti puikaus skonio vaisius. Kilusi iš Rusijos. Vaisiai skinami rugsėjo antroje pusėje, vartojami 4-5 savaites.

Vaisiai gražūs, žalsvai geltoni, įsaulyje – su oranžinio atspalvio dėmelėmis ir išsiliejančiu raudoniu, stambesni už vidutinius arba stambūs ( 170-220 g). Odelė storoka, minkštimas gelsvai baltas, smulkiai grūdėtas, tirpstantis, labai sultingas, saldus, aromatingas, puikaus skonio.

Veislė derlinga, dera kasmet. Ištverminga žiemą. Pakankamai atspari rauplėms, atspari vaisių rudajam puviniui. Plačiau...

Patten (Petn)

Vėlyva rudeninė kriaušių veislė, sukurta JAV. Viena iš tinkamiausių auginti ir labiausiai paplitusių rudeninių kriaušių veislių Lietuvoje, vertinama dėl atsparumo ligoms ir šalčiams, kasmetinio derėjimo bei geros prekinės vaisių kokybės. Vaisiai skinami rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje, laikosi iki gruodžio mėnesio, o šaldytuvuose – dar ilgiau.

Vaisiai gražūs, žalsvai geltoni, įsaulyje – raustelėję, stambūs (180-220 g), vienodo dydžio, transportabilūs. Odelė vidutinio storio, minkštimas kreminės spalvos, sultingas, pusiau tirpstantis, šiek tiek aromatingas, salstelėjęs, skanus, granulių yra tik apie sėklalizdį.

Veislė dera gerai, kasmet. Atspari rauplėms ir rudajam puviniui. Ištverminga žiemą. Į jos vainiką galima įskiepyti ir lepesnių veislių kriaušes. Plačiau...

Konferencinė

Vėlyva rudeninė kriaušių veislė, sukurta Anglijoje. Viena iš labiausiai paplitusių kriaušių veislių, vertinama dėl gausaus derliaus, atsparumo ligoms ir puikaus skonio vaisių. Vaisiai skinami rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje. Vartojami apie 30 dienų, šaldytuvuose išsilaiko 3-4 mėnesius.

Vaisiai patrauklios išvaizdos, gelsvai žali, sunokę – geltoni, įsaulyje kartais rausvi, rūdėti, butelio formos, vidutinio stambumo ar stambūs ( 120-200 g). Minkštimas gelsvai baltas su rausvu atspalviu, tirpstantis burnoje, labai sultingas, saldus, aromatingas, puikaus skonio, be granulių.

Veislė dera gausiai, kasmet, dalinai savidulkė. Vidutiniškai ištverminga

žiemą. Atspari rauplėms ir rudajam puviniui. Reikli vietai ir dirvai. Plačiau...

Beloruskaja pozdniaja

Lietuvoje auginama kaip mėgėjiška žieminė kriaušių veislė, vertinama dėl ilgai išsilaikančių vaisių. Vaisiai prinoksta spalio pradžioje, išsilaiko iki vasario pabaigos, o šaldytuvuose – iki kovo pabaigos.

Vaisiai oranžiškai geltoni, įsaulyje – raustelėję, vidutinio stambumo (110 – 150 g). Odelė šiurkšti, storoka, rūdėta, minkštimas gelsvai baltas, pusiau tirpstantis, vidutinio sultingumo, salstelėjęs, su vos jaučiama rūgštele, skanus, aplink sėklalizdį granulių nedaug.

Veislė vidutinio derlingumo, dera kasmet. Ištverminga žiemą. Atspari

vaisių rudajam puviniui ir vidutiniškai atspari rauplėms. Plačiau...