Prekyba vaismedžių ir vaiskrūmių sodinukais

busku medelynas

Kanadietiška medlieva

 

Erškėtinių šeimos, obelinių pošeimio krūmas arba neaukštas medelis. Liaudiškai vadinama ameliankiu  arba karintu

Medlievų vaisiai – tamsiai purpurinės ir violetinės iki juodų, žirnio grūdo dydžio, sultingos ir saldžios uogos (0,5–1,3 g), augančios kekėmis, skoniu ir savybėmis labai panašios į mėlynes. Uogose yra daug C, B grupės vitaminų ir provitamino A, mikroelementų (vario, kobalto). 100 g šaldytų medlievų uogų turi 7 kartus daugiau kalcio bei geležies ir 4 kartus daugiau kalio nei šilauogių uogos.

Dėl didelio kiekio antioksidantų (iki 1000 mg% antocianų) ir fenolinių junginių uogos pasižymi priešvėžinėmis bei priešuždegiminėmis savybėmis. Jos labai tinka po spindulinės terapijos ir antibiotikų naudojimo. Medlievų uogos naudojamos sultims, uogienėms, džemams, vynui, sidrui, alui, tinka šaldyti, džiovinti, yra geras natūralus dažas perdirbimo pramonėje.

Anksti pradeda derėti. Pirmosios uogos sunoksta jau birželio pabaigoje.Užaugina daug ir skanių uogų – 8-12 kg nuo krūmo.

Medlieva nereikli dirvai ir prastoms sąlygoms. Greitai auga, jau 3-ais metais pradeda derėti, o didžiausią produktyvumą pasiekia 6-8 metais.

Medlieva labai atspari šalčiams – žiemą ištveria -40°C, o žiedai pavasarį atlaiko 5-7°C šalnas. Ji atspari ligoms ir kenkėjams. Medlieva yra ilgaamžė – gyvena 40-50 metų.