Rudeninės obelys



Auksis
Pagrindinė rudeninė obelų veislė, labai populiari Lietuvoje ir vertinama dėl puikaus vaisių skonio, ištvermingumo žiemą ir atsparumo ligoms. Vaisiai skinami rugsėjo pradžioje, išsilaiko iki sausio mėnesio pabaigos.
Vaisiai stambesni už vidutinius arba stambūs, odelė šviesiai geltona, įsaulyje – su išsiliejusiu karmino raudoniu ir ryškesniais dryželiais bei taškeliais. Minkštimas gelsvas, švelnios konsistencijos, labai sultingas, aromatingas, saldžiarūgštis, puikaus skonio.
Veislė dera gausiai, ištverminga žiemą, gana atspari rauplėms ir žievės ligoms, neserga miltlige. Plačiau...
Kaina 17 EUR (2 metų amžiaus, 7l vazone) [Pirkti čia]
Beržininkų ananasas
Seniai auginama Lietuvoje rudeninė obelų veislė, vertinama dėl labai skanių, aromatingų obuolių. Vaisiai skinami rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje, išsilaiko iki gruodžio mėnesio.
Vaisiai gražios išvaizdos, stambūs arba labai stambūs, odelė žalsvai geltona, o prinokusių – geltona, saulės apšviestoje pusėje – švelniai oranžinė. Minkštimas gelsvas, tankus, sultingas, labai aromatingas, puikaus saldžiarūgščio skonio.
Veislė derlinga (su žemaūgiais poskiepiais), ištverminga žiemą, gana atspari rauplėms. Plačiau...
Kaina 17 EUR (2 metų amžiaus, 7l vazone) [Pirkti čia]
Antaninis
Lietuvoje paplitusi rusų liaudies selekcijos rudeninė obelų veislė, vertinama dėl labai didelio vaismedžių ištvermingumo žiemą ir perdirbimui puikiai tinkančių obuolių. Vaisiai skinami rugsėjo viduryje, išsilaiko iki gruodžio mėnesio.
Vaisiai stambesni už vidutinius, odelė gelsvai žalia, prinokusių – šviesiai geltona. Minkštimas gelsvas, stambiai grūdiškas, tvirtas, sultingas, gero ar vidutiniškai rūgštaus vyno skonio, tik šiai veislei būdingo specifinio prieskonio ir aromato, turi daug pektinų, ypač tinka perdirbti (džemui, obuolių sūriui gaminti).
Veislė derlinga. Pati ištvermingiausia žiemą obelų veislė, beveik atspari rauplėms. Plačiau...
Kaina 17 EUR (2 metų amžiaus, 7l vazone) [Pirkti čia]
Aldas
Lietuviška rudeninė arba ankstyva žieminė obelų veislė mėgstantiems saldžius obuolius. Vaisiai skinami rugsėjo antroje pusėje, išsilaiko iki sausio mėnesio.
Vaisiai stambūs, odelė gelsva, didesnioji vaisiaus dalis – su išsiliejusiu raudoniu bei įvairaus ilgio dryželiais. Minkštimas gelsvas, švelnios konsistencijos, saldus.
Veislė dera gausiai, žiemą ištverminga. Atspari rauplėms, todėl rekomenduojama ekologiniams sodams. Plačiau...
Kaina 17 EUR (2 metų amžiaus, 7l vazone) [Pirkti čia]

Delikates
Rudeninė obelų veislė, sukurta Lenkijoje (‘Cortland’x‘James Grieve’). Vaisiai skinami rugsėjo I pusėje, galima iš karto valgyti, išsilaiko iki gruodžio mėnesio.
Vaisiai stambūs arba vidutinio stambumo, apvalios, šiek tiek suplotos formos, su išsiliejusiu tamsiu dryžuotu raudoniu, dengiančiu didžiąją obuolio dalį, blizgantys, minkštimas baltas, švelnus, labai sultingas, ypač aromatingas, puikaus saldžiarūgščio skonio (degustacinis įvertinimas - 4,6-4,9 balo), odelė plona. Vartojami desertui, tinka perdirbti, ypač sultims.
Vaismedžiai neaugūs, vainikas rutuliškas, lengvai formuojamas. Anksti pradeda derėti.
Veislė dera labai gausiai ir kasmet. Kryžmadulkė, gerai apsidulkina tuo pačiu metu žydinčių kitų veislių (‘Auksis’, ‘Šampion’, ‘Spartan’, ‘Katja’, ‘Ligol’, ‘Golden Delicious’ ir kt.) obelų žiedadulkėmis. Ištverminga žiemą, gana atspari rauplėms ir vėžiui, neserga miltlige.
Vertinama dėl gausaus derliaus ir desertinio vaisių skonio.
Kaina 17 EUR (2 metų amžiaus, 7l vazone) [Pirkti čia]

Koštele
Vėlyva rudeninė obelų veislė saldžiais vaisiais, kilusi iš Lenkijos. Tai viena iš seniausių obelų veislių Lenkijoje, kurią žmonės labai pamėgo dėl skanių obuolių ir jos paprasto auginimo. Tai buvo mėgstamiausia karaliaus Jano III Sobieskio (XVII a.) obelis, jis jai ir suteikė šį pavadinimą. Ši veislė nuo seno auginama ir Lietuvoje. Pradeda derėti rugsėjo I pusėje (nevėluoti nuskinti), vartojami spalio – gruodžio mėn., saugykloje galima išlaikyti ilgiau.
Vaisiai vidutinio stambumo, plokščiai apvalūs, žaliai geltoni, paskui pasidaro geltoni, su smulkiais taškeliais, saulėtoje vietoje gali būti su švelniu rausvumu. Minkštimas labai saldus ir skanus, traškus, sultingas. Geriausią savo skonį ir aromatą obuoliai įgauna, pabuvę apie mėnesį laiko šaltai. Vartojami švieži, labai tinka sultims (kartu su rūgštesniais obuoliais), o ypač – džiovinti.
Vaismedžiai augūs, vainikas tvirtas, nelabai tankus, gana platus.
Veislė dderlinga, linkusi pramečiuoti. Kryžmadulkė, žydi vidutiniškai anksti, apsidulkinimui tinka ‘Gloster’ ir kitos panašiu metu žydinčios veislės. Gausaus žydėjimo metais rekomenduojama išretinti vaisių užuomazgas, kad obuoliai užaugtų stambesni. Veislė labai ištverminga žiemą ir labai atspari ligoms, ją mažai puola kenkėjai. Nereikli dirvai ir vietai.
Obelis Koštelė – vėlyva rudeninė obelų veislė mėgėjiškiems ir ekologiniams sodams, mėgstama dėl skanių, labai saldžių obuolių ir paprasto auginimo..
Kaina 17 EUR (2 metų amžiaus, 7l vazone) [Pirkti čia]